PAUSHUIZE

te Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht, aan de Pausdam, ligt het prachtige monumentale “Paushuize”. Dit pand, wat ooit aangekocht is door de eerste en enige Nederlandse paus (genaamd Adrianus) is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst. Van origine is het een eenvoudig pand, dat is uitgebreid met diverse aanbouwen uit de 19e en de 20e eeuw aan de binnenplaatszijde. Paus Adrianus kocht het huis in 1517 en liet het grondig verbouwen, hij stierf in 1523 voor het pand ooit gezien te hebben.

Het gebouw aan de Pausdam bestaat uit mestelwerk met spekbanden van Ledesteen en is versierd aan de Kromme Nieuwe Grachtzijde met een trapgevel en een Christusbeeld op de 2e verdieping. De indeling van de gevel heeft door de eeuwen heen een metamorfose ondergaan wat duidelijk aan de binnenzijde van de bouwmuren, ter plaatste van de vensters, zichtbaar is. De kap van het gebouw is opgebouwd uit een middeleeuws eiken gebintstelsel met sporen en een dakbeschot dat gedekt is met Oud Hollandse pannen. In het interieur bevind zich een prachtige Statenzaal, gedecoreerd met zeer luxe schilderingen, deze is in de jaren ‘50 van de vorige eeuw omgebouwd tot spiegelzaal. Op de Bel-etage zijn verder nog vier salons te vinden, ingericht met decoratieve lambriseringen en wandbespanningen.

In 2009 is een plan gemaakt voor de restauratie van de buitenzijde en het restylen van de binnenzijde. Begin 2010 is de uitvoering van de werkzaamheden gestart. Het plan bestaat voornamelijk uit het vergroten van de kelder, het plaatsten van een keuken, het zichtbaar maken van de middeleeuwse kap op de zolder en het herstellen van de salons en de Statenzaal op de bel-etage. Tijdens de werkzaamheden in de kelder zijn zeer waardevolle archeologische vondsten gedaan. Deze zijn in samenwerking met de gemeentelijke archeologische dienst in kaart gebracht en verwerkt in het ontwerp, zodat ze zichtbaar zullen zijn in de nieuwe situatie.

Bouwburo Vitruvius heeft voor de restauratie van dit bijzondere pand de bouwkundige opname van het exterieur gemaakt en het bestek voor de verbouwing van het interieur geschreven. Tevens is ons bureau op dit moment verantwoordelijk voor het technisch toezicht en de financiële begeleiding van de uitvoering. De verwachte oplevering van de werkzaamheden is medio 2011.

OPDRACHTGEVER

Provincie Utrecht


DIRECTIEVOERING

Hylkema Consultants BV


TECHNISCH TOEZICHT

Bouwburo Vitruvius BV


AANNEMER

Aannemingsbedrijf H.J.Jurriëns BV


BOUWSOM

ca. 3.500.000,-