MISSIEHUIS ROOI HARTEN

te Tilburg

Dit verlaten kloostercomplex in Tilburg, gebouwd in 1890, is het oude missiehuis van de Missionarissen van het Heilig Hart. De missionarissen (in het Frans genaamd Missionaires du Sacre Coeur) vinden hun oorsprong in het jaar 1854 in het stadje Issoudun te Frankrijk. Het hoofddoel van de congregatie was het opvoeden en opleiden van de jeugd tot zendelingen. Het Missiehuis is ontworpen door de architect A.G. de Beer in een menstijl van neogotiek en neorenaissance gecombineerd met dakdetails in chaletstijl. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, ingericht met studieruimten en slaapvertrekken, en een kapel. Het Missiehuis wordt in de toekomst een verzamelkantoor voor bedrijven die ‘ondernemen met een missie’. Hierbij valt te denken aan organisaties die feitelijk mensen helpen, zoals zorgverleners en woningbouwcorporaties, maar ook aan commerciële organisaties die zich onderscheiden door ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

De gevels zijn opgebouwd uit geornamenteerd metselwerk met horizontale natuurstenen waterlijsten en welvoorzien van decoratieve sierankers. Het middenrisaliet, dat uitspringt in de voorgevel, bevat een grote blank gelakte Amerikaans grenen dubbele deur en een gebrandschilderd glas in lood roosvenster. De gevels verkeren in goede staat in tegenstelling tot het dak. De kap van het pand is opgebouwd uit een steil deel dat gedekt is met leien en een licht hellend vlak dat voorzien is van een bitumen afdekking. Het steile dakvlak is rijkelijk voorzien van dakkapellen, variërend in afmeting en allen voorzien van leiwerk. De bouwkundige staat van het dak is slecht, met name het lei- en loodwerk. Het bestaande leiwerk, een Fumay lei, is veelvuldig gerepareerd en er zijn veel gebroken of zelfs ontbrekende leien. Het dak van het middenrisaliet is voorzien van leien met “lamme oren”. Deze “lamme oren” komen ook sporadisch op andere dakvelden terug.

Bouwburo Vitruvius heeft in 2009 een totale opname van de bouwkundige staat van het casco gemaakt. In april 2010 is voor de huidige eigenaren een subsidie aanvraag voor het dak van het Missiehuis gedaan in het kader van “BRIM grootschalig”. Hierop is door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed positief gereageerd. De eigenaren hebben aansluitend hieraan Bouwburo Vitruvius gevraagd om de directievoering en het dagelijks toezicht te verzorgen voor de restauratie van het dak van het Missiehuis. In samenwerking met Forum Architecten & Planners te Tilburg zijn de stukken gereed gemaakt voor aanbesteding en wordt het werk aanbesteed. De uitvoering zal geschieden in 2011.

OPDRACHTGEVER

Samenwerkingsverband “Rooi Harten”


SUBSIDIE AANVRAGEN, BESTEK EN AANBESTEDING

Bouwburo Vitruvius BV


ARCHITECT

Forum Architecten uit Tilburg


BOUWSOM

ca. 1.000.000,-


UITVOERING

2011