LAURENTIUSKERK

te Weesp

De toren van de Laurentiuskerk, gebouwd in 1875,is onderdeel van de neogotische kerk. In november 2016 is de torenspits verwoest door een brand. Alleen de onderste 1,5 meter van de houten spits was te behouden. Het dak inclusief leiwerk en natuursteenonderdelen moest worden hersteld. Hiervoor heeft Bouwburo Vitruvius het herstelplan opgesteld. In plaats van de spits op de toren op te bouwen is er gekozen om de houten spits naast de toren op te bouwen.

De werkzaamheden zijn uitbesteed aan aannemingsbedrijf Schakel & Schrale. In een loods in Weesp zijn alle houten onderdelen van de spits gemaakt en gepast. Naast de toren van de kerk is een stalen onderconstructie gemaakt waarop de houten spits is opgebouwd. Daarna is de gehele spits voorzien van dakbeschot, dakkapellen en lood- en zinkwerk.

Op 8 november 2018 is de compleet afgewerkte torenspits op zijn plek gehesen. Het was een spannend moment, maar door de expertise van het hijsbedrijf en het vakmanschap van de aannemer paste de spits naadloos op het onderste gedeelte van de toren.

OPDRACHTGEVER

C.T.J. van Vliet


WERKZAAMHEDEN

Bouwburo Vitruvius B.V.
Opstellen restauratieplan, opname en begroting. Verzorgen van het tekenwerk. Aanbestedingsgereed maken van de stukken. Projectleiding tijdens uitvoering


BEGELEIDING

Bouwburo Vitruvius B.V.


UITVOERING

Schakel & Schrale